Čtenářské dílny

01.09.2015 18:20

Stali jsme se již čtenáři. Věřím, že všichni o prázdninách četli. Budeme letos číst kromě čítanky také jiné zajímavé knížky. Ty pak budeme zapisovat do čtenářských deníků.

Obecně je čtenářská dílna specifická metoda, kdy každý žák čte vlastní (tzn. každý jinou) knihu, kterou čte doma i ve škole. Velkou část lekce zabírá čtení vlastní knihy, staví se na zážitku ze čtení a navazuje se sdílením zážitku. Do struktury čt. dílny jsou zařazeny minilekce, kde žáci pracují např. s postavou knihy, prostředím, slovní zásobou atd. Při čtenářských dílnách je důležité, že žáci mají zážitek ze čtení a že se třída mění ve čtenářskou komunitu, kdy si žáci vzájemně doporučují nebo půjčují knihy.
Děti budou číst jednu knihu odpovídající jejich věku měsíčně. Volba knihy je zcela na nich, mohou číst knihy z domácích knihoven, knihy z veřejných knihoven nebo si půjčovat knihy ve škole. Při volbě knih se mohou inspirovat i projektem Čtení pomáhá, který najdete na internetu pod adresou ctenipomaha.cz. Vždy poslední den v měsíci přinesou do školy čtenářský deník se zapsanou knihou či knihami, pokud jich přečetly více. Na konci roku pak vyhlásíme nejpilnějšího čtenáře.